Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Νότα Κυμοθόη "Τσικνοπέμπτη"

                     Νότα Κυμοθόη "Τσικνοπέμπτη"
Η αρχαία ελληνική θρησκεία όσο κι αν μάχονται να την εξοστρακίσουν με χίλιες και πάνω ενέργειες και δράσεις συνεχίζει να υπάρχει μέσα στα ήθη και στα έθιμα όλων των λαών της γης.
Η Τσικνοπέμπτη την οποία τιμά ο ελληνικός κόσμος με κοψίδια, κρασί και γλέντι, είναι ένα αρχαίο απομηνάρι της λαμπρής γιορτής του Διός και των Διονυσιακών αργότερα δρώμενων. 
Η Πέμπτη είναι ημέρα Διός, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες. Δηλαδή η Πέμπτη ονομαζόταν Δίας σύμφωνα με το αρχαίο ελληνικό ημερολόγιο και την ονομασία των ημερών.
Αυτήν την εποχή την τελευταία εβδομάδα του μηνός Γαμηλιώνος γιόρταζαν και πανηγύριζαν τρώγοντας  κρέας προς τιμήν του Δία. Αυτό ήταν από τη θυσία προς τιμήν του και ως την επόμενη ημέρα Διός για την αποκορύφωση την ημέρα Απόλλωνος και Σελήνης=Κυριακή Αποκριάς και Καθαρή Δευτέρα δηλαδή=Ημέρα Ήλιου και Ημέρα Σελήνης!!!
Ας δούμε λοιπόν την όλη αλήθεια την οποία εύσχημα έχουν κρύψει:
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
ΑΡΤΕΜΙΣ=Δευτέρα (ημέρα Σελήνης)
ΑΡΗΣ=Τρίτη
ΕΡΜΗΣ=Τετάρτη
ΔΙΑΣ=Πέμπτη
ΑΦΡΟΔΙΤΗ=Παρασκευή
ΚΡΟΝΟΣ=Σάββατο
ΑΠΟΛΛΩΝ=Κυριακή
Αλλά πως προέκυψε η ονομασία Τσικνοπέμπτη;
Η εποχή αυτή δηλαδή ο μήνας που διανύουμε, σύμφωνα με το Αττικό Ημερολόγιο ονομάζεται Γαμηλιών και διαρκούσε 30 ημέρες, δηλαδή στο σημερινό ημερολόγιο, από 16 Ιανουαρίου έως 15 Φεβρουαρίου. Ο Γαμηλιών ήταν μήνας αφιερωμένος στους γάμους. Δηλαδή στα ιερά Διός και Ήρας γίνονταν οι τελετές για τους γάμους των νέων ζευγαριών που κρατούσαν έως σήμερα, δηλαδή την ημέρα Διός. Αυτήν την ημέρα έψηναν και γλεντούσαν και διακομωδούσαν τα όσα γίνονταν με τα γνωστά "γαμουτράγουδα" που έως τις ημέρες μας έχουν διασωθεί=τραγούδια γάμων!!!
Αυτή λοιπόν η ημέρα, η σημερινή του Διός ήταν η ημέρα όπου άρχιζε αυτό το γλέντι που κρατούσε ως την ημέρα της Κυριακής της Αποκριάς=Ημέρα Απόλλωνος Ήλιου γλέντι και Καθαρής Δευτέρας= Ημέρα Σελήνης=νηστία!
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΜΗΝΩΝ
ΓΑΜΗΛΙΩΝ=30 ημέρες =από 16 Ιανουαρίου έως 15 Φεβρουαρίου
ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝ=29 ημέρες= από 16 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου
ΕΛΑΦΗΒΟΛΙΩΝ= 30 ημέρες=από 16 Μαρτίου έως 15 Απριλίου
ΜΟΥΝΙΧΙΩΝ=29 ημέρες=από 16 Απριλίου έως 15 Μαϊου
ΘΑΡΓΗΛΙΩΝ=30 ημέρες= από 16 Μαϊου έως 15 Ιουνίου
ΣΚΙΡΟΦΟΡΙΩΝ=29 ημέρες= από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου
ΕΛΑΤΟΜΒΙΩΝ= 30 ημέρες= από 15 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου
ΜΕΤΑΓΕΙΤΝΙΩΝ=29 ημέρες= από 16 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου
ΒΟΗΟΔΡΟΜΙΩΝ= 30 ημέρες= από 16 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου
ΠΑΝΕΨΙΩΝ= 29 ημέρες= από 16 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου
ΜΑΙΜΑΚΤΗΡΙΩΝ= 30 ημέρες= από 16 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου
ΠΟΣΕΙΔΕΩΝ= 29 ημέρες= από 15 Δεκεμβρίου έως 15 Ιανουαρίου

Οι σοφοί μας αρχαίοι Έλληνες πρόγονοι, γιόρταζαν την κάθε πρώτη ημέρα του μηνός, την οποία ονόμαζαν Νουμηνία με καθαρμούς.
Την προηγούμενη ημέρα καθάριζαν καλά όλους τους χώρους διαμονής τους και τους στάβλους που είχαν τα ζώα τους και τις αποθήκες τους και την ημέρα της Νουμηνίας έφερναν νερό από πηγές ιερές που ήταν σε ιερά αρχαίων ναών, λιβάνιζαν τους χώρους τους καίγοντας φύλλα δάφνης, ελιάς, φασκόμηλου και δεντρολίβανου λέγοντας τα ιερά λόγια των καθαρμών αφιερωμένα στην ημέρα που έπεφτε η Νουμηνία.
Με φως και αγάπη
Νότα Κυμοθόη Λογοτέχνης και Ζωγράφος

© Nότα Κυμοθόη 2018