Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Νότα Κυμοθόη "Η ελληνική κλασική αρχαιότητα και ο Βούδας"

Νότα Κυμοθόη
Η ελληνική κλασική αρχαιότητα και ο Βούδας
Το 1994 σε επισκέψεις μου σε ιερούς χώρους και ναούς στην Ινδία και σε Μουσεία της Ινδίας, διαπίστωσα πως η ελληνική κλασική αρχαιότητα ήταν  παντού και είχε επηρεάσει τις παραστάσεις του Βούδα. (αναφορά γίνεται στα βιβλία μου "Η Δρασκελιά του Ήλιου-ο επίγειος θεός της Ινδίας" εκδόσεις Δάρδανος 2002 και "Η Λύτρωση" εκδόσεις Ίαμβος α΄έκδοση 2006 ).
Η ελληνική γραφή στο εικονιζόμενο ινδικό νόμισμα του 2ου π. Χ. αιώνα, αλλά και η παράσταση του Βούδα, παραπέμπει στην ελληνική κλασική αρχαιότητα.
Στο Βρετανικό Μουσείο, απ΄όπου και η εικόνα πιο πάνω, του 2oυ π.Χ. αιώνα, θαυμάζουμε τις λεπτομέρειες της παράστασης στον σκληρό γρανίτη και η εντύπωση παραμένει προς μελέτη για την όλη παράσταση. Βλέπουμε δηλαδή μια απεικόνιση του Βούδα Vajrapani και πλάι του να στέκεται ο Έλλην ήρωας και ημίθεος Ηρακλής ως προστάτης του ή ως μια συνέχεια των ελληνικών παραδόσεων στην περιοχή της Gandhara . 
Ο Μέγας Αλέξανδρος σε πολλές παραστάσεις στην Ινδία έχει τη μορφή του Βούδα και λατρεύεται ως Θεός.
Αλλά το εντυπωσιακό απ΄όλα είναι πως η μορφή του Βούδα στις απεικονίσεις είναι επηρεασμένη από τα αρχαία ελληνικά αγάλματα της κλασικής αρχαιότητας...
Και βλέπουμε τον ήλιο πίσω απ΄ το κεφάλι του Βούδα που συμβολίζει το φως το οποίο εκπέμπει, φωτοστέφανο, να έχει καθιερωθεί σε όλες τις απεικονίσεις των αγίων αλλά και του Χριστού στον χριστιανισμό...
(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: